Zadania

  1. Zwalczanie:
    1. chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpień, wykrywanie i likwidacja ognisk tych chorób
    2. chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego
  2. Monitorowanie zakażeń zwierząt
  3. Badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego
  4. Przeprowadzanie:
    1. kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu
  5. Sprawowanie nadzoru nad:
    1. bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej
    2. wprowadzeniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
    3. wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt
    4. zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego
    5. przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt
    6. przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt
    7. przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie
  6. Prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych zwierząt
  7. Prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej
  8. Prowadzenie rejestru zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego
  9. Nadawanie weterynaryjnych numerów identyfikacyjnych podmiotom prowadzącym działalność w zakresie produkcji i transportu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz podmiotom prowadzącym działalność nadzorowaną z zakresu:
    1. przewozu zwierząt
    2. organizowanie targów, wystaw, pokazów
    3. obrotu zwierzętami i ich skupu
    4. prowadzenia miejsc gromadzenia zwierząt, odpoczynku lub przeładunku
    5. prowadzenia punktu kopulacyjnego
    6. prowadzenia zakładu drobiu
    7. prowadzenia chowu i rozrodu ryb
    8. prowadzenia schronisk dla zwierząt
    9. chowu zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka
    10. utrzymywania zwierząt gospodarskich w celu umieszczania na rynku tych zwierząt oraz ich produktów
    11. zbierania i transportowania, przetwarzania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
  10. Kontrole nad prawidłowością realizacji zadań przez lekarzy weterynarii wyznaczonych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii
  11. Przygotowywanie decyzji w I-ej instancji
  12. Prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z obowiązujących przepisów
  13. Współpracowanie z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego